Chronische huiduitslag

Heb jij vaak op één of verschillende plekken van je huid een terugkerende jeuk, roodheid, pijn of uitslag? Dan is er sprake van een chronische huidaandoening, ook wel dermatitis genoemd. Er zijn legio oorzaken die deze klachten kunnen veroorzaken, om erachter te komen welke de boosdoener is, kun je ze één voor één proberen te vermijden en zodoende uitsluiten. Mogelijk is het een oorzaak die middels een medicinale zalf of medicijn behandeld dient te worden. Hieronder zie je enkele veelvoorkomende oorzaken van een chronische huiduitslag.


Een chronisch huidprobleem, wat is de oorzaak?


 • Geïrriteerde huid door een reactie op een stof of allergeen

  De huid kan ernstig reageren op allerlei stoffen en allergenen waarmee we dagelijks in contact komen. Denk bijvoorbeeld aan wasmiddelen in je kleding/linnengoed. Is het vooral in de zomer? Dan kan het een pollenallergie zijn. Enkele (edele) metalen zijn berucht voor het geven van een huidreactie zoals: chroom, nikkel, ijzer en tin. Wellicht reageert je huid op een schoonmaakmiddel, douchegel, shampoo of overmatig contact met water of warmte. Wellicht is de huid bij tijd en wijle te uitgedroogd. Een andere oorzaak van een huidreactie kan een voedselallergie zijn.
   

 • Systemische (kinder-)ziektes die huiduitslag kunnen veroorzaken
  Veel ziektes die in het lichaam kunnen voorkomen kunnen een reactie of uitslag veroorzaken. Hier volgen enkele bekende ziektes die geassocieerd worden met huidproblemen:
  - Ringworm infectie
  - Wondroos
  - Mazelen
  - Waterpokken
  - Psoriasis
  - Netelroos
  - Hooikoorts eczeem
  - Krentenbaard
  - Vijfde ziekte
  - Galbulten
  - Pigmentvlekken
  - Acné
  - Huidkanker

 • Behandeling van dermatitis, chronische huiduitslag

  De behandeling van een chronisch huidprobleem is het aanpakken van de veroorzaker. In het geval van een bacteriële oorzaak wordt er gestart met antibiotica. Bij de aanwezigheid van een schimmelinfectie wordt er antimycotica gegeven (schimmeldodend medicijn). Bij een allergische reactie wordt er gestart met antihistamine medicijnen. Psoriasis reageert doorgaans goed op lichttherapie. Voorts worden virale verwekkers bestreden door het lichaam zelf (Rode hond en Mazelen).