Ringworm infectie en huiduitslag

Een schimmelinfectie is de oorzaak van de typische rode vlekken die meestal ringvormig zijn. Vreemd genoeg wordt ringworm niet door een worm veroorzaakt, maar door een schimmel. Het is een besmettelijke huiduitslag. De incubatietijd bedraagt ongeveer één tot drie weken. Besmetting vindt plaats via huidcontact of via huidschilfers op oppervlakten.


Je kunt ringworm oplopen door besmetting via de huid, schilfers, dieren, kammen en andere oppervlakten waar zich huid en/of haar kan bevinden. De ringworminfectie wordt veroorzaakt door de Trichophyton rubrum schimmelsoort. Mensen met een verminderde weerstand of jonge kinderen, lopen een groter risico om de ringworm infectie op te lopen.


Symptomen van de ringworm infectie

Typische ringvormige uitslag op de huid is meestal een vrij duidelijk signaal. De rode plekken zijn schilferig en vaak niet groter dan een 10 cent Euromunt. De huiduitslag gaat gepaard met jeuk, pijn, zwelling en lokale vochtproductie.


Behandeling van de ringworm

Aangezien het een schimmelinfectie betreft, wordt er gestart met antimycoticum zalf of tabletten. De medicijnen worden gegeven teneinde de schimmel te doden en de infectie volledig te bestrijden. Ringworm wordt over het algemeen zonder restverschijnselen volledig genezen met de juiste behandeling. Ringworm kan overigens wel weer terugkomen, bijvoorbeeld door opnieuw besmetting. Het is overigens van groot belang dat de therapie volledig wordt afgemaakt, ook als de zichtbare besmetting volledig voorbij is. Immers er kunnen nog schimmelresten in/op de huid zitten, zonder dat dit zichtbaar is. De infectie kan dan in verloop van tijd weer opvlammen.